Recent

Ktorý je ten správny materiál pre Váš dom?


Každý kto má v pláne začať stavať dom venuje prvé myšlienky aj výberu materiálu na jeho realizáciu. Klasická tehla, presné tvarovky alebo  drevená konštrukcia?  
V súčasnej dobe je na trhu niekoľko druhov stavebných materiálov tradičných aj moderných. Prinášame Vám ich súhrn, ktorý Vám pomôže zorientovať sa v ponuke.
Každý  typ materiálu má svoje špecifické vlastnosti ktoré môžu ovplyvniť náš výber. 
Okrem ekonomických, najčastejšie ovplyvňujúcich stavebníkov je dôležitá efektívnosť, teda rýchlosť realizácie stavby a v súčasnosti tak často skloňované ekologické parametre či už pri výrobe, alebo samotnom užívaní stavby.
Tehla pálená, alebo stará dobrá klasika.
Už od čias staroveku stavitelia vedia, že najoptimálnejšou kombináciou životnosti, pevnosti, nákladov a možnosti spracovania je pálená tehla. Produkt vyrábaný z prírodných surovín nezaťažujúci životné prostredie.
V súčasnosti je dôležitým faktom kompletná ponuka produktov k realizácii domu od každého výrobcu. Tehliarske výrobky pre hrubú stavbu predstavujú ucelený stavebný systém  pre zvislé konštrukcie a niektorý výrobcovia ponúkajú aj stropné systémy. Kladne možno ohodnotiť aj rýchlosť a efektívnosť výstavby. Tehly sa môžu líšiť tvarom, počtom otvorov, výplňou, veľkosťou tvarovky a ozubením. Tepelná izolácia a akumulácia sú prirodzenou vlastnosťou týchto produktov, ktoré sa vývojom tak zdokonaľujú že pri niektorých typoch nie je nutné používať dodatočné zatepľovacie materiály. Ďalšími ich výhodami sú dobré zvukovo izolačné vlastnosti, vysoká únosnosť a tepelná akumulačná schopnosť, nehorľavosť a zdravá mikroklíma.

Pórobetónové tvarovky, alebo ľahko a rýchlo.
Materiál najvhodnejší na svojpomocnú výstavbu. Pórobetónové tvárnice sú ľahko opracovateľné, dobre sa režú, frézujú či brúsia. Nie je problém do nich robiť akékoľvek otvory a zabudovať inštalačné rozvody. Vďaka nízkej hmotnosti sa  s nimi ľahko manipuluje a stavba rýchlo rastie.
Aj pórobetón sa vyrába z prírodných surovín, vyľahčuje sa plynom, ktorý vytvára vzduchové póry. Štruktúra vzduchových pórov pórobetónových tvárnic pritom zabezpečuje výbornú zvukovú i tepelnú izoláciu a dobrú mikroklímu v interiéri.
V ponuke sú buď v hladkom prevedení, alebo v systéme pero - drážka, ktorý umožňuje ukladanie susedných tvárnic bez lepenia formou skladačky.
Pórobetón patrí  medzi nehorľavé  stavebné materiály.

Betón, alebo atypické tvary
Využívaným materiálom na výstavbu je aj betón, ktorý je najlacnejší, avšak nemožno ho použiť na výstavbu obvodových stien bez zateplenia. Betónová konštrukcia vyžaduje debnenie a následné zrenie, ktoré treba samostatne pripraviť, čo vyžaduje určitý čas a finančné náklady. Tieto aspekty predražujú a predlžujú výstavbu.  Použitie betónu stojí za úvahu v prípade, ak sa rozhodnete pre stavbu atypického domu s mnohými zakriveniami, prípadne so zakriveniami s malým polomerom.

Drevostavba, alebo voňavá tradícia.
Drevostavby, či drevenice vždy tvorili neodmysliteľnú súčasť našej krajiny.
Celý proces výstavby drevostavby je suchý, takže poruchy a chyby vplyvom technologickej vlhkosti môžeme vylúčiť. K ďalším výborným vlastnostiam dreva patrí pohltivosť hluku.
Pri výstavbe drevo domov existuje niekoľko spôsobov konštrukčných riešení. 
Tradičným  je zrubový systém, ktorý poznáme z ľudovej architektúry. Masívna drevená konštrukcia, tvorená drevenými hranolmi, alebo guľatinou je zrealizovaná za pár dní, ak je k dispozícii suché drevo. Výstavba z čerstvého dreva si vyžaduje technologickú prestávku cca 10 mesiacov z dôvodu zosychania a sadania stavby.
Ďalším spôsobom je rámová konštrukcia vytvorená z drevených nosných fošňových prvkov stĺpikov, diagonálne zavetrených ktoré sú vyplnené tepelnou izoláciou. Tieto stavby sa nazývajú i falošné zruby a exteriér je možné dotvoriť vodorovným obkladom, alebo obdobným oblým obkladom.
V súčasnosti sa využívajú progresívne riešenia, ktoré umožňujú realizáciu hrubej stavby v priebehu jedného dňa.  Je to panelový sendvičový systém  poskladaný z niekoľkých vrstiev, založený na výrobe jednotlivých druhov panelov stavebnej konštrukcie vo výrobnej hale, ich doprave na miesto staveniska a následne rýchlej montáži pomocou techniky.

Drevo je síce horľavý materiál, ale má tzv. rovnovážnu vlhkosť, až 15 % vody a tá v podobe pary spomaľuje proces horenia.  Správne navrhnutá a realizovaná drevená konštrukcia udrží statickú pevnosť lepšie než oceľová alebo betónová.

Prírodné materiály, alebo recyklácia dostupných produktov
Voľbou nekonvenčného stavebného materiálu môžete ušetriť a navyše bývať v súlade s prírodou.
Novostavba z konopy, slamy, kameňa či omietka z hliny v súčasnosti prekvapí nejedného staviteľa a to napriek tomu, že prírodné materiály boli súčasťou ľudového staviteľstva po tisícročia. Teraz sa však vracajú naspäť. Stavby sa dajú realizovať svojpomocne vyžadujú si však určitý čas na prípravu a štúdium práce s takýmto materiálom.
Zaujímavé sú aj recyklované materiály: sekundárne použité drevo a kameň, prípadne aj tehla či betónová drvina, papierové obalové prvky, recyklované plasty či iné obalové materiály.


Pred začatím výstavby domu odporúčame stretnutie s odborníkom,  napríklad architektom, alebo stavebným inžinierom, ktorý Vám poradí s výberom stavebného materiálu na Váš typ domu, prostredie v ktorom chcete stavať a presne Vám vysvetlí všetky výhody a nevýhody konkrétnych materiálov.




Share on Google Plus

About ja

    Blogger Comment
    Facebook Comment